Cultura i Oci

29 de Novembre de 2018
L'Aljama estrena dissabte la seua Mostra més ambiciosa i laboriosa basada en el Ball del Torrent

Bétera, any 3022, els reis vénen a la localitat a inaugurar el tan esperat Museu del Castell i per rebre'ls com toca l'associació cultural l'Aljama de Bétera ha preparat baix la direcció de Pep Ricart, un espectacular Ball de Torrent ple de balls, versos, danses, melodies, humor i molta, molta mofa.

L'alcaldessa, la diablessa, el rector, el barber, els ballarins, els treballadors dels gremis, l'escrivà o l'agutzil són només alguns dels personatges que formen part d'un dels espectacles més ambiciosos de tots els que ha realitzat l'Aljama.

I és que l'associació fa més de dos anys que prepara este muntatge que va proposar Jose Codina, president de l'Aljama de Bétera, després de llegir un treball de Raül Sanchis que parlava sobre els inicis del teatre valencià. Segons la tesi de l'historiador, a poc a poc es va anar introduint textos als balls, convertint-se en una especie de balls parlats que es van enriquir amb les tècniques teatrals de l'època com la farsa o la pantomima. Això és al que en definitiva es va denominar Ball de Torrent.

Amb l'assessorament del mateix Raül Sanchis, a poc a poc es va anar coent este particular i original espectacle, "demanem a Albert Dasí i a Raquel Ricart que ens escrigueren els versos dels actors, hem treballat també amb els músics que han creat arranjaments especials i fins a un rap. En definitiva a poc a poc hem anat encaixant esta bogeria de moltes coses fins a donar-li la forma que el públic podrà veure per primera vegada dissabte", explica el director de l'espectacle, Pepe Ricart.

Dissabte que ve 46 persones, entre músics i ballarins, es pujaran a l'escenari per representar esta peça de teatre burlesc de tall popular plena de crítica, sàtira, exageracions, burles i mofes excessives. Els ballarins de l'Aljama es convertiran a més en actors, ja que és la primera vegada que a més de ballar tenen també text, "per a tots nosaltres el registre és nou, uns ho fem pitjor que altres però tots ho hem gaudit moltíssim gràcies al gran treball que Pep Ricart ha fet amb nosaltres", explica Jose Codina.

Les màscares, creades pels mateixos intèrprets, són un element essencial de l'espectacle, "es tracta d'un procés molt laboriós, vam començar modelant el fang i seguint la tècnica del teatre italià, hem anat creant-les mentre coneixíem cadascun dels nostres personatges", explica Codina.

El vestuari era un altre dels reptes, ja que calia conjugar la roba tradicional amb la futurista, "sis persones han treballat de valent per fer els vestits dels reis, el dimoni o el rector". En esta ocasió hi haurà una sola projecció realitzada per Benja Carreres i una il·luminació especial creada per Sevi Asensi.

XI Mostra de l'Aljama

"Es tracta de l'onzena edició de la Mostra, una cita anual amb el nostre públic que hem anat consolidant any rere any després de molta feina de tots i cadascun dels membres de l'associació. 46 de nosaltres vam pujar a l'escenari però darrere hi ha molta gent que està treballant en la part tècnica, al vestuari o l'escenografia", expliquen.

Recaptació destinada a la Fundació Vicente Ferrer

La recaptació de les entrades dels espectacles de l'Aljama sempre van destinades a projectes socials, "hem col·laborat amb nombroses associacions però enguany els diners de les entrades anirà destinat a la Fundació Vicent Ferrer, ja que hem tingut l'oportunitat de viatjar al districte d'Anantapur a l'Índia i conéixer de primera mà un projecte d'habitatge que té com a objectiu l'apoderament de la dona, ja que les famílies tenen l'oportunitat de deixar les cabanes en les quals viuen per un xicotet habitatge de ciment amb llum a canvi de què la casa estiga al nom de la dona".

La cita serà el dissabte, 1 de desembre, a les 19.00 hores a l'auditori de la Casa de la Cultura de Bétera. Les entrades estan a la venda a Pollos Planes, sol·licitant-als membres de l'Aljama o a la taquilla.

 
Site developed with Drupal